Kanotochten

Kanovaren op het riviertje de Dommel is een unieke belevenis. De Dommel stroomt vanaf Peer in België meanderend door de natuurgebieden het Hageven en de Malpie naar Valkenswaard. Ontdek per kano de schoonheid van dit deel van de Kempen en kom op plaatsen waar u per fiets of te voet nimmer zult geraken.
Kanovaren op de Dommel

Vanaf het eindpunt, de Venbergse Watermolen, is het mogelijk om dagelijks te vertrekken. Vanaf dit punt wordt u met kano stroomopwaarts gebracht naar een van de twee instapplaatsen. Als u kiest te vertrekken vanuit Neerpelt zal de tocht ca. 4 – 4,5 uur duren, kiest u voor Borkel als vertrekpunt dan zal de tocht 1,5 – 2 uur duren. Naast uw voorkeur voor 1-persoons kano's en 2 à 3-persoons Canadese kano's kunt u ook aangeven of u spatwater-dichte tonnen of zwemvesten beschikbaar nodig heeft. Deze laatste zijn verplicht zijn voor diegenen die niet kunnen zwemmen. Op de instapplaats krijgt u een korte instructie.

Nadat u op het eindpunt uw kano heeft ingeleverd en kunt u naar wens nog even de belevenissen op en rond het water van het Dommel kort sluiten met uw metgezellen op het terras van de Venbergse Watermolen.


Instapplaatsen kanovaren

Instapplaats Neerpelt
Kiest u voor kanovaren vanaf Neerpelt dan wordt u gebracht per bus vanaf de parkeerplaats van de Venbergse Watermolen naar de instapplaats. Na de instructie kanoot u in eigen tempo stroomafwaarts terug naar Valkenswaard, tot aan het eindpunt, de Venbergse Watermolen. Onderweg zijn meerdere aangewezen rustpunten in de natuur waar eventueel gepicknickt kan worden. Ongeveer op de helft van de kanotocht passeert u het plaatsje Borkel, alwaar u bij Café-restaurant De Zwaan kan aanleggen voor een natje en een droogje. Het vertrek van kanotochten met als vertrekpunt Neerpelt vindt hoofdzakelijk in de ochtend plaats.
Kanoverhuur - per kano door de Kempen
Duur: 4 tot 4,5 uur - Lengte: +/- 18 km

Instapplaats Borkel
Kiest u voor kanovaren vanaf Borkel dan wordt u gebracht per bus vanaf de parkeerplaats van de Venbergse Watermolen naar de instapplaats gelegen aan de Peedijk te Borkel. Eindpunt van het kanovaren is ook nu de Venbergse Watermolen aan de rand van de Malpie. Onderweg zijn enkele aangewezen rustpunten in de natuur waar eventueel gepicknickt kan worden. Deze kortere recreatieve tocht is uitstekend te combineren met een activiteit op het outdoorterrein van Outdoor Playground Valkenswaard, het eindpunt van de kantotocht is op slechts 10 minuten loopafstand, u kunt uw auto gewoon laten staat bij de Venbergse Watermolen.
Duur: 1,5 tot 2 uur - Lengte: +/- 10 km

TIP: De twee Nederlandse kanoverhuurbedrijven (zie links) vervoeren u naar de instapplaatsen en bieden u ook de mogelijkheid om in Borkel in te stappen voor de kortere recreatievere kanotocht, de twee Belgische kanoverhuurbedrijven doen dat niet!